• +376 349333
  • cluster.manager@actinn.ad
  • Andorra
INNTEC
Entrevista a Paco Álvarez Cano – CEO de Maricoin

Entrevista a Paco Álvarez Cano – CEO de Maricoin

En aquest post us fem arribar l’entrevista que el diari Bon dia va realitzar a Paco Álvarez Cano el dia 25 d’abril de 2023.

Paco és CEO d’Startify i Global Pride Chain, l’emissor de MariCoin, la primera criptomoneda creada per i per al col·lectiu LGTBIQ+. Però aquesta moneda és molt més, ja que té potencial per convertir-se en un contrapoder en aquesta economia de l’avarícia.

 

Paco Álvarez ens explicarà el cas de Maricoin a les VII Jornades INNTEC organitzades per ACTINN, el clúster de la innovació i de les noves tecnologies d’Andorra

BonDia: MariCoin, a les Jornades d’Innovació i Noves Tecnologies Inntec. 
Paco: Efectivament, el 3 de maig.  Fixa’t que el setembre del 2021, quan m’hi vaig endinsar, no en tenia ni idea. I mira. Coneixia, sí, les finances tradicionals: vaig ser cap de premsa de la CECA, la Confederación de Cajas de Ahorros, durant tretze anys. El meu cap era Isidre Fainé. El que té de revolucionari el blockchain és que funciona com un entorn descentralitzat. 

BonDia: La mare es fa gràcia a si mateixa i en diu ‘cristomonedes’.
Paco: Doncs quina bona marca per fer una moneda dels fidels. Cap ximpleria. 

BonDia: Revela quina poca idea en tenim
Paco: Quan neix bitcoin és una mena de llibre major de comptes encriptat. En cada cadena de transacció, alfanumèriques, encriptades, estan contingudes totes les transaccions. Va néixer amb vocació de ser una divisa descentralitzada, de rivalitzar amb l’euro o el dòlar.  I és una divisa deflacionària. 

Bon dia: …?
Paco: L’euro o el dòlar són inflacionàries: s’imprimeixen bitllets sense parar i cada cop valen menys. En el cas dels bitcoins, tots estan ja emesos i quan en compres, els compres a un altre. Són diners controlats, que augmenten de valor. 

Bon dia: Això de deixar rastre… no és com si perdo un bitllet de deu euros?
Paco: No, no. Quan crees una bitlletera digital, guardes les teves monedes. La nostra, MariWallet, és una aplicació que pots baixar per Android o Apple, hi surten 25 paraules, la contrasenya. Si les perds, no hi ha forma de recuperar els diners. Com si perds deu euros pel carrer. 

BonDia: Gerro d’aigua freda. 
Paco: Però totes les transaccions són públiques (no que siguin teves) però dona al mercat traçabilitat i per tant més seguretat. Et poden hackejar a tu, no a tots. 

BonDia: Però hem vist desastres. Fa por. 
Paco: Quan existeix un afany especulatiu, hi ha riscos. Però igual que en borsa.  Igual que hi ha fraus en euros o dòlars.  Si et roben euros, no és culpa de l’euro. Però nosaltres, a MariCoin, no som moneda especulativa, sinó d’ús. En comerços que l’acceptin, per generar valor i per lluitar contra la discriminació. 

BonDia: Per què una moneda per a un col·lectiu molt concret? 
Paco: Avui hi ha 69 països, 69!, un de cada tres, que penalitza les relacions homosexuals. Onze, amb la mort. Aquesta discriminació necessita ser combatuda i per fer-ho, les persones del col·lectiu que gaudeixen de més llibertat, poden fer-ho a través d’un valor compartit, i aquests MariCoin creen una nació digital.

BonDia: Una divisa contra la discriminació. 
Paco: Una CEO d’una empresa de ciberseguretat israeliana em va dir que si el 1933 hagués existit Israel, Hitler no hauria durat ni un dia. Per què? Perquè com apàtrides no estaven cohesionats. El col·lectiu LGTBI+ esteu construint, em deia, un país, una economia, i això farà que se us tingui respecte. Podem ser la quarta economia del món: el 7,5% de la població. Més els afins. 

BonDia: La major part, confiem. 
Paco: D’altra banda, hi ha la discriminació financera. Hi ha un estudi d’USA Today del 2021 que mostra que els grups discriminats (també afroamericans i hispans) són més propensos a la criptomoneda, perquè tenen menys accés a tenir una targeta de crèdit, un compte bancari. 

BonDia: Però estan prou digitalitzats?
Paco: Per això nosaltres ho volem fer fàcil. Construïm una nació digital “per a mares, per a avis”, fàcilment entenedora. Bàsicament una targeta, amb el logotip  MariCoin, que compres en euros i pots utilitzar-la en els comerços adscrits, els de la Ruta MariCoin –40 de moment però creixerem i ja som més de 13.000 maricoiners–. Com un TPV corrent. És fer fàcil el que és tecnològicament molt complex, amb la capa d’usabilitat.

BonDia: Ah! Com als ‘economatos’?
Paco: Una cosa així, es podria dir. I estem preparats per emetre polseres, anells, objectes que contenen la wallet. 

BonDia: Ah, sona millor. 
Paco: Però vull puntualitzar que, en el valor que es genera, una part va destinada a la lluita contra la discriminació. Té un valor social. 

BonDia: I com sé que no em venen fum? 
Paco: Ens avala una de les tecnològiques més gran d’Estats Units, Algorand. Ens va accelerar, ens va seleccionar entre més de 5.000 projectes. També fons socials com Borderless Capital. Ens hem envoltat de mentors i consellers d’enorme prestigi. A banda, organitzacions com la que fa cada any l’Orgull a Madrid.  I tot l’equip posem la nostra cara, nom i prestigi. 

 

Font: Bondia – Link a l’entrevista en https://www.bondia.ad/passava-per-aqui/el-collectiu-lgtbi-podem-ser-la-quarta-economia-del-mon